Spiritualitate sau speranta?

Am un nou articol publicat pe blogul lui Petru Stratulat, iata mai jos cateva pasaje 🙂

<< Bag de seama ca, odata cu anii ce trec, mult laudata spiritualitate a poporului roman incepe sa iasa la spalat.

Secularismul occidental pare-se ca prinde din ce in ce mai mult contur pe meleagurile gradinii Maicii Domnului; nici ortodoxia, cea de vaza care a strajuit, etans, emanciparea neamului secole la rand, nici ezoterismul elitist si cult care a facut posibila, pana la urma, crearea acestei natiuni si nici pleava spiritualitatii precum elucubratiile spiritiste ce umplu buzunarele ghicitoarelor, zvonurile glorificate drept revelatii ce vindeau carti semnate cand cu pseudonime dubioase, cand de gradati in rezerva, sau orientalismul cu galusti crestine ce lungea spre infinit spirale umane pe malul marii si umplea sali de sport cu gura casca la mari maestrii, nimic, nimic din astea nu mai are efect.

[…] Citeste pe Umblu Liber

Speranta face un singur lucru – dar il face foarte, foarte bine: mestereste deziluzii – adica rezolvari practice pentru probleme spirituale. Stiu ca se spera din suflet, dar nu-i asa, ci doar simtim cum ne pierdem o bucata din suflet din care speranta ne mai face un obiect al deziluziei. Stiu ca speranta moare ultima, pentru ca mai intai mor toti oamenii ce se intovarasesc cu ea, intinsi si cu ochii atintiti spre solutia salvatoare si abia apoi prin blestemul ei primordial se intoarce Speranta in cufar. Stiu si ca Speranta e uneori tot ce mai are un om – numai cata blasfemie, de parca vreodata vreun om ramane fara suflul divin ce l-a creat sau parca poate vreodata sa iasa in afara dumnezeirii in care se scalda – si cand un Om ramane numai cu Speranta sa te tii deziluzii in lant.

[…] Citeste pe Umblu Liber

Fii spiritual, fara doar si poate. Fii interiorizat, fara doar si poate. Fii vegetarian religios, daca asa simti. Fii individualizat, daca poti. Fii smerit, daca nu uiti. Doar rezolva-ti problemele omenesti cu solutii omenesti: daca esti singur intreaba-te unde sunt cei ca tine, daca tot esti singur intreaba-te de ce fug toti de tine, daca esti slab antreneaza-te, data tot esti slab fa-ti curaj in oglinda zilnic, daca esti gras nu mai manca, daca tot esti gras du-te la doctor, daca esti prost gandeste, daca tot esti prost citeste, daca esti ignorant afla, daca nu ai bani munceste, daca tot nu ai bani schimba-ti meseria, daca tot nu ai bani vezi pe ce ii cheltui.

[…] Citeste pe Umblu Liber

>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.