Sclavii si apatia

Aproape orice om care are de-a face cu transportul in comun, des si la ore de varf, a simtit “efectul de sardea”, acela in care esti convins ca daca ai disparea subit Universul insusi nu ar observa acest amanunt. Ai rămâne suspendat, tot ca o sardea, între dimensiunile existentei pana cand autobuzul opreste, câțiva oameni coboară, energia primordiala are din nou loc sa circule și Dumnezeu constata brusc ca nu mai ieși la numărătoarea karmica.

De o perioada un spirit revolutionar nu lasa oamenii la caldurica in casa si ii mana sa strige pe străzi in frig, ba din ratiuni socio-ecologiste, ba pentru ratiuni democratice, ba pentru ratiuni umane si tot asa. Parca de cand presa a evoluat prin selectie naturala din cainele de paza al democratiei in bovina principala la caruta puterii – nici Darwin n-ar fi prevazut asa ceva – vocea strazii i-a luat locul. Este o atmosfera asemanatoare cu cea dupa disparitia dinozaurilor cand firavul om, tot nelamurit de misiunea sa in univers, a avut sansa sa ia planeta sub stapanire proprie.

Dar ce te faci cu faptul ca vocea strazii, ca orice voce, trebuie sa fie mai intai auzita pentru a putea fi inteleasa. Aceasta voce ca sa se faca auzita are nevoie atat de forta multimii cat si de coeziunea ei.

Tara toată insa sufera de apatie.

Apatia slabeste multimea diminuand-o, apatia dezbina multimea blazand-o. Apatia domneste in Romania in toate mediile culturale, in toate cercurile intelectuale si in toate straturile sociale.

Dar nu este normal sa fii apatic cand o simpla calatorie cu autobuzul te face sa te simti o piesa rudimentara intr-o masina fara suflet? Nu este normal sa fii apatic din moment ce un om la un ghiseu are putere asupra ta, si nu oricare ci aceea de a-ti da toată viata peste cap? Nu este normala apatia cand dupa 6 ani de facultate castigi bani cat pentru 1000 de covrigi vechi? Nu este apatia raspunsul cand autosuficienta si/sau hoția par a fi energia de zi cu zi a maselor placide? Sa fiti siguri ca da. Apatia este starea, normalitatea si răspunsul.

Chiar asa si trebuie sa fie pentru ca altfel România nu ar mai fi o tara balcanica. Daca nu ar fi asa ar trebui sa plecam cu pământ cu tot in alta parte iar in gaura rămasă sa construiască niste Chinezi zece mii de orașe fantoma si autostrăzi între ele. Pentru noi Balcanicii apatia este scuza pentru lene, hoție, si ignoranta. La noi este câte un stăpân pe fiecare domeniu al vieții, iar asta se întâmpla pentru ca “stăpânii” fura iar “sclavii” sunt prea lenesi si ignoranti ca sa taie mana hotului.

Un Ianuarie cat mai plin de vitalitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.