Fericire = Realitate – Asteptari

Fericire = Realitate – Asteptari

Am citit un articol si am gasit in primul paragraf formula fericirii. Suna atat frumos cat si plauzibil. Pana la urma noi suntem cei mai mari dusmani ai nostri in cursa care fericire. Si nu-i asa ca daca am avea asteptari mai mici am fi mai fericiti? Nu 🙁 Formula nu este rea, interpretarea uneori lasa insa de dorit.

Problema este ca Asteptarile sunt mereu maxime fiindca ele sunt produsul educatiei, culturii si personalitatii tale. Ca sa le scazi trebuie sa te scazi pe tine insuti: sa iti uiti educatia, sa iti ignori cultura si sa iti omori personalitatea. Daca ai inteles asta atunci vei munci pentru a mari Realitatea.

Daca nu ai inteles asta atunci vei munci sa iti scazi Asteptarile pana la limita ascetismului si, atunci cand asteptarile vor fi minime, adica zero ajungem la formula

Fericire = Realitate – 0 => Fericire = Realitate, hmm …, n-as crede!

Cand ajungi fix la realitate (stiti vorba americana “reality bytes”?) ti-o cam iei peste ochi pentru ca realitatea e dura, simpla si nu are timp de tine. Apoi daca era asa si realitatea era sursa constanta a fericirii atunci nu am mai fi avut Asteptari de la bun inceput 🙂 Omul este o fiinta transformatoare ce produce schimbare in permanenta. Se schimba pe el, schimba pe altii si schimba tot ce il inconjoara fiindca omul este singura fiinta de pe aceasta planeta aflata intr-o permanenta cursa cu timpul pe care il are si de a carui constientizare se ascunde furibund (cand lucrurile se schimba, timpul merge mai incet, stiati nu?)

Asteptarile sunt produsul educatiei, culturii si personalitatii. Produsul nu suma, o schimbare cat de mica in oricare din ele transforma enorm Asteptarile. Dar educatia, cultura si personalitatea fiecaruia sunt corzile la care fiecare isi canta existenta.

Asadar, maximizati realitatea pentru ca intr-un anumit punct ea sa depaseasca asteptarile. Fericirea este foarte particulara si complicata insa are un atribut esential: este o stare. Si daca ai un strop doar tot te simti fericit. Si ce e mai frumos decat un om fericit?

Si inca ceva. Sa nu amestecam problemele. Nu incurcati asteptarile cu pretentiile. De asemenea, practici cum ar fi constientizarea prezentului sau multumirea pentru ceea ce ai sunt tot bazate pe Asteptari: te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti, si in nici un caz nu transforma realitatea in izvor de fericire 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.