Cele de dorit

Traducere poetica dupa,

Desiderata, de Max EhrmannDesiderata Of Happiness

Fii calm in mijlocul haosului zgomotos ce te-nconjoara, si gaseste mereu pacea in propria tacere. Evita sa fii servil, dar incearca pe cat poti sa te impaci bine cu fiecare om. Rosteste-ti adevarul personal domol si raspicat; si asculta-i pe cei din jur, si pe cei plictisitori sau ignoranti; si ei au povestea lor.

Ocoleste persoanele galagioase si agresive fiindca acestea te vor hartui spiritual. Fii atent cand si daca te compari cu altii – s-ar putea sa ajungi si calau si victima in acelasi timp fiindca tot timpul vei avea in jur unii mult mai sus, dar si altii mult mai jos, decat nivelul tau, oricare ar fi acela.

Bucura-te de ce realizezi dar si de ce planuiesti in continuare. Daca ai o meserie, oricat de banala, asigura-te ca esti bun la ea; va fi mereu un lucru de mare pret cand norocul in lume se schimba brusc.

Actioneaza cu prudenta in problemele materiale, lumea e plina de siretenie. Dar nu lasa prudenta sa te faca orb in fata virtutii; vei gasi oameni ce-si traiesc fiecare zi pentru idealuri inalte si viata ta insasi e plina de eroism.

Fii tu in tot, dar mai ales fii tu in tot ceea ce simti. Nu fii circumspect in fata iubirii pentru ca ea este singura traire proaspata mereu precum iarba verde si perena, si sub arsita luminoasa a verii, si sub gheata grea a iernii.

Fii atent la sfaturile anilor pe care ii traiesti atunci cand sunt cu tine, dar nu te tine cu dintii de nici unul cand acesta pleaca. Sadeste in tine un spirit puternic si acesta iti va fi pavaza in vremurile grele, insa nu te lasa sleit de previziunile sumbre; ele sunt mincinoase fiindca teama se naste cel mai adesea din oboseala si singuratate.

Nu iti impune mai mult decat poti duce. Fii bun cu tine insuti. Aminteste-ti ca esti un copil al universului la fel precum maiestuosii copaci sau mirificele stele. Ai dreptul sa fii tu, sa fii aici, sa fii acum.

Si oricat de ametitor ar parea totul sa stii ca desfasurarea universului are sens mereu pentru cel ce priveste de deasupra. De aceea, opreste-te si fa pace cu Dumnezeul tau, oricum l-ai concepe tu in intimitatea ta. Si oricare ar fi aspiratiile si muncile tale interioare, in zarva zapacita a vietii lasa-ti sufletul sa te ia in brate macar din cand in cand – si vei vedea ca printre toate pacalelile, plictiseala si visele tale pierdute lumea din jurul tau e tesuta numai din frumusete si armonie. Fii vesel.

Straduieste-te mereu sa-ti poti spune tie: sunt fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.