S-a micsorat gradina Domnului

Intrebare de baraj: stimati convivi la ospatul vietii, unde se vor duce oare noptile petrecute de audientele generoase cu timpul lor pe care l-au oferit complet dezinteresat elucubratiilor infinit uimitoare emanate fara intonatie de amfitrionul cu initiala dubla?

Daca nu ati inteles nimic, e bine, asta era si ideea. Vroiam sa spun ca CNA l-a sanctionat pe DD si a retras licenta OTV. Cu atatea acronime intr-o propozitie sunt convins ca articolul a devenit mult mai interesant, insa nu ma voi opri aici, ci va voi spune ca OTV a reprezentat pentru mine o gradina zoologica unica pe planeta. Da, unica, pentru ca ea continea o sumedenie de exemplare din specia Homo Sapiens si da, imi pare rau pentru ca nu o voi mai putea vizita si asta din cauza unei amarate de “insolvente”, ce-o mai fi si aia!

Am observat, in timp, ca OTV era pentru spectatori echivalentul manelelor pentru ascultatori. Astfel, cu o jena intelectuala, unii ne mai lasam prada curiozitatii de a vedea ce mai scrie cu galben pe rosu, cu alb pe violet, cu verde pe roz in toate punctele cardinale ale ecranului si, sarea si piperul zappingului, care este intrebarea de pe OTV in care raspunsul este mereu jumi-juma si SMS-ul trei euro plus TVA. Cam la fel cum un fan “heavy metal” mai asculta, uneori, amuzat si mandru in sinea lui de prostia altora, jelaniile unui star minune.

Insa, oricat de snob sau rautacios ar suna, acest post TV, care fara doar si poate va “reinvia din nou” (sic!) din propria cenusa precum legendara pasare, reprezinta un etalon al minimului. Intr-un documentar difuzat si de TVR se spunea ca prostia este cultivata prin incercarea de a aduce o audienta la cel mai mic numitor comun, ei in cazul OTV incercarea era de a aduce audienta la cel mai mic numitor posibil. O societate are nevoie si acest minim. De ce? Ca sa ne putem inchina si sa spunem “mare e gradina ta Doamne”, iar apoi sa zapam cu un sentiment cald si pufos pe … Mezzo.

Nu stiu cati s-au mai gandit la asta, insa mie mi se pare cel putin amuzant, daca nu ingrijorator, ca aceasta inchidere a OTV se intampla la scurt timp dupa decesul TVR Cultural, celalalt etalon, care dorea aducerea audientei la cel mai mare numitor inca inteligibil. Traim se pare intr-o lume din ce in ce mai plata. Nu mai avem nici vai adanci de care sa ne temem, nici piscuri inalte pe care sa speram ca le vom cuceri. Exista unii care inunda vaile pentru a le face crescatorii de peste si dinamiteaza varfurile ca sa exploateze filoanele. Insa insusi creierul nostru este format din vai si varfuri, si imi este teama ca realitatea aceasta plata se va reflecta in curand prin cicumvolutiuni rare si de mica amplitudine.

Pe final, recunosc, este un articol ambivalent, nu stiu daca sa ma bucur ca nu mai au unii pensionari ce sa faca cu insomnia lor sau sa fiu trist ca cineva a mutat gardul in gradina ta Doamne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.