Omul este centrul universului sau. Eu cred ca nimeni nu poate vorbi sau gandi obiectiv despre propriul sine deoarece cand ne uitam spre interior avem de-a face cu maximul de subiectivitate fiindca atunci stai in fata propriei naturi divine. De aceea este important sa te cunosti si sa te accepti, pentru a nu fi orbit de splendoarea subiectivitatii tale.
De ani de zile se bate apa in piua cu gandirea pozitiva si cred ca apa aia din piua s-a desfacut in hidrogen si oxigen de atata batut in ea pentru ca, iata, persistenta da rezultate. Din pacate rezultatele nu se vad in starea de fericire a oamenilor ci intr-o stare de transa mentala in care ignoranta este poleita cu aur si transformata in idol. Gandirea pozitiva inseamna sa vezi partea plina a paharului, nu sa ignori partea goala. Adica, daca nu e suficient de clar, partea plina reprezinta cat a facut deja providenta pentru tine ca tu sa poti umple partea goala.
Ignoranta derivata din gandirea pozitiva inseamna uneori a-ti refuza anumite stari si emotii prin asocierea lor defectuoasa cu pesimismul sau cu gandirea negativa. Este adevarat ca te simti dupa cum gandesti si gandesti dupa cum te simti insa trebuie sa fii atent la asocieri. Uneori un gand pozitiv iti da o emotie negativa.
De exemplu, vrei sa faci o supriza frumoasa dar mai neortodoxa, vei percepe o stanjeneala in a o face. Stanjeneala aceasta este perceptia ta despre asteptarea celorlalti de a te supune normelor de comportament. Stanjeneala este partea goala a paharului, insa rational stii ca surpriza odata realizata va avea efecte bune, macar subtil daca nu si concret – aceasta este partea plina a paharului.
Alteori esti asa de incantat de un obiect incat ai da oricat pe el in magazin, insa perspectiva rationala a valorii reale a obiectului achizitiei te opreste. In acest caz ignoranta te poate face sa crezi ca esti zgarcit si ca nu atragi banii in viata ta. In realitate incantarea reprezinta perceptia pe care o ai la manipularea comerciala, iar ratiunea te ajuta sa nu fii manipulat, si astfel realizezi ca partea goala a paharului are si ea sensul ei.
In final apare ideea puternic promovata ca noi ne decidem realitatea. Luati-o si pe asta cu un bob de sare. Desi adevarata, ideea are valoare daca dispui de ea cand stii ce vrei.
Ca sa stii ce vrei trebuie sa stii cine esti. Ca sa stii cine esti trebuie sa experimentezi. Ca sa experimentezi trebuie sa te eliberezi de conditionari. Ca sa te eliberezi de conditionari trebuie sa iesi din starea de automatism si sa iti constientizezi fiecare actiune si fiecare gand. Ca sa constientizezi trebuie sa traiesti in prezent. Ca sa traiesti in prezent trebuie sa separi trecutul de amintiri si viitorul de consecinte. Ca sa faci acest prim pas, trebuie sa accepti realitatea asa cum e ea si pe tine asa cum esti tu. Ca sa accepti realitatea trebuie sa cunosti realitatea. Ca sa cunosti realitatea ai nevoie de gandire lucida, nu de gandire pozitiva.
Leave a Reply