Banii

Banii sunt cel mai scump lucru de pe lume.
Banii sunt singurul lucru pentru a carei posesie ai nevoie de aprobarea unui tert. Banii de fapt trebuie obligatoriu transformati in avere pentru ca bunurile reale au un singur proprietar nu trei.

Dobanda anuala reprezinta o chirie pentru banii pe care ii ai. Ce este important de inteles este ca in momentul in care iei un imprumut vei fi considerat ca detinand banii respectivi chiar daca tu i-ai cheltuit. Mai rau este ca destinatia banilor nu poate fi schimbata usor inapoi pe suma cheltuita.

Dilematica imprumutului.

Problema cu banii este ca nu poti avea bani niciodata! Poti avea o casa, poti avea un aparat, o masina sau orice alt lucru care are o valoare in sine. Insa banii nu iti apartin. Ei sunt ai bancii emitente si desi tu esti detinatorul lor fizic, nu esti si proprietarul lor.

Solutii?

Problema trebuie definita. Omul ca musafir al acestei dimensiuni este total inadaptat. Asa cum in natura nu exista conceptul de profit dar omul nu va face nimic daca nu obtine prfit la fel si ideea de a avea mai mult decat iti trebuie este specific omeneasca. Omul evolueaza foarte mult intr-o viata. Omul nu stie la ce sa se astepte de la al pentru ca este schimbator. De ce? Deoarece avem o minte plastica, ea se schimba in timp si ia forma noilor conditii si experiente.

Problema nu este sistemul bancar. Problema este ca singurul sistem care a dat rezultate a fost intotdeauna bazat pe o relatie pierzator-castigator. Nu cred ca schimbul intre oameni a fost vreodata egal si cinstit deoarece oamenii nu sunt egali si unii nu sunt cinstiti. Este suficient sa accepti ca unii nu sunt cinstiti doar ca sa iti dai seama ca schimbul in comunitatile umane a cauzat intotdeauna o pierdere uneia dintre parti: necinstea grupului mic infesteaza toate celelalte relatii prin faptul ca bunurile, banii, serviciile, intermedierile sunt mobile si pot avea in timp mai multi proprietari.

Bancile pur si simplu administreaza pierzatorii si profita de pe urma situatiei lor oferindu-le o gama de servicii prin care acesti pierzatori sa existe in continuare. Nu este nimic rau in asta, ba dimpotriva, pierzatorii de azi pot fi castigatorii de maine, iar asta reprezinta sursa principala a progresului omenirii.

Insa problema este legata de conceptul de bani. Bancile ar trebui sa gaseasca un sistem de a emite mai multe tipuri de bani cate unul pentru fiecare tip de rezultat al muncii. Problema este gestionarea unei monede care este impartita in trei sau mai multe tipuri dar reprezinta in fapt acelasi lucru.

O alta problema: oamenii sunt interesati de lucruri diferite. Unii sunt incantati daca au cel mai bun lucru, altii sunt incantati daca au cel mai util lucru, altii sunt incantati daca au cel mai bun lucru la cel mai bun pret pe care il pot ei oferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.