Repere

Nivelul, capacitatea si profunzimea sunt cele trei aspecte care fac diferenta intre oameni.

Nivelul reprezinta masura in care persoana poate abstractiza intelegerea si experienta propriei vieti. Daca este o entitate dezlegata de propriul confort si daca starea fizica (materiala si biologica) sunt irelevante pentru propriea autoevaluare cu atat nivelul este mai inalt. Abstractizarea se refera la propria persoana, propriul corp si la sensul existentei pe pamant al omului in general si al sau in particular.

Capacitatea reprezinta masura in care persoana dispune de informatie. Daca omul are la indemana ceea ce stie si inferentele din ceea ce stie, capacitatea este mare. Daca ii este necesar un efort pentru a-si articula propriile ganduri capacitatea este mica.

Profunzimea reprezinta masura in care experienta ajunge sa fie simtita si traita. La nivel superficial omul este de acord sau impotriva. Pe masura ce isi ghideaza gandurile si concluziile pe baza a ceea ce crede profunzimea creste. La o profunzime mare cu trairea manifesta emotiile sunt aproape exclusiv legate de propriile credinte,  iar profunzimea absoluta este legata inseparabil de senzatii si de experienta imediata a lumii.