Mintea si karma

Mintea este declansatorul karmic. Toata aceasta experienta a noastra bazata pe predispozitii (cunoscute ca personalitate, tipologie, zodie samd) isi are originea in mintea cu care mai intai pleci si apoi vii din incarnare in incarnare, din viata in viata. Astfel, fiecare viata este o ghicitoare  mare compusa dintr-o puzderie de ghicitori mai mici a caror rezolvare ajuta spiritul sa adune constiinta.

Problema fundamentala generatoare de karma este ca ocupati fiind cu ghicitorile mai mici murim fara sa apucam sa ne gandim macar la ghicitoarea mare. Dar asta este karma usoara. Karma grea apare cand dupa o viata de om nu apare macar constiinta legaturii intre aceste ghicitori mici.

Multi zic ca dupa moarte mintea nu mai exista, ca  sentimentul de identitate al propriei existente dispare. In special dupa contactul cu o abordare zen a ghicitorii (ca discipol sau ca simplu cititor al vreunui maestru oriental) ramai cu ideea ca efortul de a te auto cunoaste este facut in van deoarece sentimentul separarii si al propriei identitati nu supravietuieste trecerii. Insa tocmai asta este problema ca mintea TRECE dincolo de moarte.