Filosofie VS Ezoterism

In ezoterism alaturi de celelalte elemente ale ratiunii de care se face uz (logica, arhetipul, circularitatea, inferenta, catarsisul), simbolul este probabil cel mai folosit. La modul barbar am putea spune ca el este unitatea de baza a comunicarii ezoterice. Nici unui lucru nu i se spune pe nume, numele insele sunt simboluri iar simbolurile sunt codificate.

Suprasaturarea cu simboluri are avantajul de a oferi multe grade de libertate misticului pentru ca orice simbol este interpretabil. Foarte important este ca nu vorbim despre metafore sau epitete. Metafora este o definitie elevata a realitatii, epitetul o definitie exaltata a realitatii pe cand simbolul este o definitie alternativa a realitatii. Pozitionarea intr-un plan alternativ este ceea ce deschide portile interpretarii individuale. De exemplu marul ca simbol al cunoasterii descrie o realitate alternativa in care niste concepte capata substanta. Dar in lumea asta noua fiecare percepe diferit aceasta substanta, pentru unii fiind un fruct irezistibil in timp ce pentru altii este o poama intre poame.

Diferenta primordiala intre filosofie si ezoterism este raportarea la divinitate. Filosoful este deasupra si descrie, misticul este dedesubt si analizeaza. Filosofia se ocupa cu intrebarile, ezoterismul cu raspunsurile. In ezoterism sunt de fapt cateva intrebari mostenite ancestral de constiinta colectiva iar misticul in cearca sa le raspunda, in filosofie autorul formuleaza intrebari pentru o multime de raspunsuri cunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.