1. Deoarece aproape toti banii unei familii sunt pentru consum direct, foarte putin investiti in economii, putem concluziona usor ca fiecare om plateste 24% (TVA) din venit statului chirie de stat in tara.
2. Impoziul pe venit nu este simtit decat de PFA-uri sau altii asemanatori. Ceilalti (angajatii din public sau privat) nu au in cap decat venitul net. Foarte multi oameni nici nu stiu cat au salariul brut in cartea de munca (real sau macar teorietic cat ar trebui sa aiba trecut acolo). Altfel spus atata timp cat la angajare se negociaza salariul net, impozitele platite de fiecare sunt mai mult o idee, decat un fapt. Cine este cu adevarat constient de ele sunt in realitate patronii, de orice tip, care au imaginea valorii pe care o vireaza statului in urma activitatii lor. Sa nu ne mintim singuri, partea angajatului din cei 50% in plus la salariul declarat este platita tot de firma. Este un simplu cost “in plus” fata de salariul negociat.
Impozitarea “dubla” (nu este exact dubla) a persoanelor fizice si persoanelor juridice reprezinta o alta tema dubioasa despre ce platim de fapt. Avand in vedere ca fiecare firma plateste pentru fiecare angajat rezulta in fapt o “dubla” impozitare a muncii. Da, din pacate in Romania contributiile sunt de fapt impozite. Atata timp cat casele de pensii si casa de asigurari de sanatate nu sunt autonome si nu functioneaza pe piata ca si institutiile provate de acelasi profil, banii asa zis contribuiti nu se regasesc real in pensii si servicii medicale. Altfel spus in urma colectarii banilor se rezolva alte probleme iar pensiile, salariile medicilor, medicamentele compensate sunt subiect de discutie cand de fapt ar trebui sa fie un contract de asigurat cu clauze nealterabile. Punctul de pensie este o abominatie.
3. Cat te costa sa locuiesti in Romania? La un salariu mediu de 500 de euro platesti 24% adica 125 de euro pentru ca existi. Esti un cost pentru cine iti da salariul de 250 de euro, bani care se regasesc in fiecare produs achizitionat sau serviciu contractat. Platesti un 10% in plus pentru ceilalti angajati deci alti 50 de euro. 175 de euro te costa astfel aerul respirat in Romania.
4. Impozitul unic este foarte normal. Toate impozitele sunt progresive daca sunt exprimate in procente. Cum ar fi daca un proprietar ti-ar cere chirie 10% din venit?
5. Ajutoarele sociale trebuie regandite. Binele comun sta in spatele ajutorului pe care cei carora le merge il ofera celor carora nu le merge. Insa divestitatea ajutoarelor devine o problema greu de gestionat. In primul rand sunt asa multe ca o parte din cei ce au nevoie de ele nici nu stiu ce sa ceara. Apoi cu cat sunt mai multe cu atat mai greu sunt de controlat. Si problema este ca in final este vorba de o suma de bani care devine o tentatie pentru frauda.
Leave a Reply