Aceasta noua incarnare a fatalismului ezoteric bantuie cu inversunare mediile spirituale locale cu din ce in ce mai mult avant, in special odata cu adancirea si prelungirea situatiei economice nefavorabile din prezent, tot mai multi oameni s-au confruntat cu problema lipsei banilor si astfel cauta raspunsuri pentru experienta lor individuala proasta.
Dreptul divin este un termen care desemneaza cantitatea de bani pe care o entitate fie ea un om, un egregor sau un mic egregor (un popor, respectiv o familie) o are prestabilita divin. Scopul acceptarii unei asemenea limitari este de a incerca sa tratam cauza si nu efectul. Daca accepti ca doar atata meriti, teoretic cel putin, poti incepe sa cauti de ce meriti doar atat si nu mai mult.
Urmarind o conferinta tin sa notez ca incepand de la oamenii care sunt de baza in deslusirea acestui concept, se impune explicarea si discernamantul intre problemele reale si dreptul divin. Astfel, dreptul divin apare ca o ultima explicatie abia dupa ce am epuizat toate celelalte variante, cum ar fi: lenea, frica, altruismul exagerat, pretentiile mici si mari, caii verzi pe pereti scumpi si rari. Mai clar: numai daca ai facut tot ce se poate face (adica sigur mai mult decat crezi tu ca poti) si tot nu ai bani abia atunci incepe sa cauti care este problema cu dreptul divin.
Eu personal nu sunt de acord neaparat cu acest concept, dar asta nu trebuie luat ca etalon. Asta deoarece in forma in care este explicata aceasta notiune, este prea incredibil: dreptul divin al poporului Roman este salariul minim pe economie. Totusi, pare ireal cel putin, daca nu mai bine. Dreptul divin sufera conceptual daca observi ca masurand avutia si stratificarea societatii in functia de ea, obtii o scara foarte abrupta, mai mult ea neavand decat 3 nivele: munca in van – avutie zero, munca platita – avutie aparenta si fara munca – avutie permanenta. In realitate, dreptul divin, referitor la bani, nici nu este un subiect in sine: atata ai, ce putem face? In plus, dupa ce ai descoperit motivatia acestui drept divin prezent al tau rezolutia lui este tot … munca: canoane, virtuti, alergatura, initieri si alte cercetari.
Leave a Reply