Văd distribuit într-una pe o platformă de socializare pe care sunt și eu asta de la declic:
Este o campanie care dorește atragerea de semnături pentru educația sexuală în școli. Oamenii care distribuie acompaniază cu “ce țară”, “Atât!” etc.
Problema este ca această informație în sine presupune că dacă s-ar face educație sexuală fetele sub 15 ani din România nu ar mai rămâne însărcinate. De ce? Asta nu înțeleg eu, de ce asta ar fi urmarea?
Presupunerea nefondată este că o parte semnificativă din aceste fete adolescente au rămas însărcinate pentru că nu știau cum se fac copii, sau ce orientare sexuală au, sau ce gen sunt, sau cum este sexul sănătos, sau cum să își accepte sexualitatea si expresia acesteia. Poate în Danemarca? La noi cred că sunt alte probleme.
Merg la școală fetele alea? Câte din ele sunt “măritate” deja? Câte din ele au avut de ales să facă sexul care a produs sarcina? Cu cine au făcut copii și câte cu băieți adolescenți? Băieții merg la școală? În ce mediu trăiesc acești adolescenți?
Eu sunt pentru educația sexuală. Aceasta va îmbunătăți prin scădere probabilitatea de accidente stupide (sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală, abuz) la adolescenți si tineri adulți, dar, după părerea mea, covârșitor mai mult în rândul celor care beneficiază de un sistem de suport social adecvat în jur. Educația în sine nu face minuni, dar ajută.
O altă educație pe care se bate apa în piuă este educația financiară. Se susține ca românii iau credite pe care nu le pot plăti pentru că nu au educație financiară. Sau că nu pun bani deoparte pentru că nu au educație financiară. Sau că au luat credite în franci elvețieni pentru că nu au educație financiară.
Fals. Educația financiară va fi învechită moral când elevul va fi părăsit școala. Creditele se iau de nevoie sau din cauza unei societăți care împinge la consum. Creditele în condiții de cămătărie legală se iau pentru ca reglementările și statul țin cu finanțiștii mai mult decât cu omul de rând. Cu toată educația financiară cartelul care a băgat francii pe gât oamenilor trebuia să plătească fiindcă oamenii nu pot prezice ce quanții finanțiști pot. Învățăm la școală și ce face un quant? Învățăm cum “statul” tipărește bani pentru “sistemul financiar”? Nu cred ca avem timp și voință.
Iar în privința celor care susțin că oamenii nu “strâng” bani pentru că nu au educație financiară nu am decât o profundă silă. Banii se strâng în primul rând dacă rămân și apoi dacă banca nu îți oferă stimulent negativ pentru economii. Ah, și dacă economia țării nu este o varză cu o bursă hilară și în general nu într-un stat hulpav gata să ia tot, oricând o dă în bară de cât de corupt e.
În ambele cazuri educația din programă va sfârși aservită unei agende. De la istorie la fizică, nu există educație formală care să nu conțină o agendă. Dar astea interdisciplinare care se bazează mai mult pe filosofie decât pe date exacte, mai vârtos vâră agenda pe gât.
Să fie educație. Dar să nu ne mai așteptăm la ce nu oferă.
Leave a Reply