Despre model

Modelul
Modelul

Modelul reprezinta o sinteza a trei sisteme de cunoastere ezoterica: yoga, dao si kabbalah. Revelatia acestui model a venit dupa o interpretare ezoterica a legendei biblice. Turnul babel nu este un turn in adevaratul sens al cuvantului. El reprezinta incercarea eterna a oamenilor de a aduce raiul pe pamant. Turnul este o suma de ritualuri sacre menite sa destrame iluzia realitatii acestei dimensiuni pentru a transcende intr-o dimensiune superioara vibrational, respectiv ceea ce noi numim gradina edenului.

Cand privesti legenda astfel stai si te intrebi ce a avut, totusi, Dumnezeu cu oamenii de le-a facut munca praf. Chiar in cuvintele biblice sta ascus la vedere raspunsul “iata toti sunt de un neam si o limba au si iata ce s-au apucat sa faca si nu se vor opri de la ceea ce si-au pus in gand sa faca”. Insusi dumnezeu dadea sorti de izbanda cooperativei turnului, insa problema era motivatia: o escrocherie transcendentala – sa scapam din lantul karmic cu puterea mintii. Insa cu toate ca nu era traita, puterea sensului le oferea oamenilor forta sa urce pana strapungeau cerurile – “si nu se vor opri de la ceea ce si-au pus in gand sa faca”.

Solutia divina a fost, cum era de asteptat, eleganta. In loc sa ii trazneasca pe toti cu foc si pucioasa si electroni la zece mii de volti, duhul domnului s-a pogorat si le-a amestecat limbile. Intepretarea lingvistica este o capcana pentru neinitiat. In realitate metafora se refera la credinta religioasa si la mandria fiecareia de a detine adevarul. Aceia au fost ce dintai patriarhi si in acelasi timp cei dintai fundamentalisti, cei ce au crezut in confuzia lor ca o parte din adevar reprezinta calea unica de urmat.

Cand Dumnezeu spune ca “nu se vor opri” inseamna ca nimic nu le poate sta in cale, aceasta este puterea mintii care a inteles sensul intreg. Privind trairile religioase ale popoarelor sunt trei sisteme profunde care ating cu adevarat sensul, fara trucuri, fara scamatorii, fara vrajitorii. Pagansimul, wikka, shamanismul, divinatia antica sunt pline de scurtaturi, de lucruri ajutatoare pentru om in lupta sa cu propriul drum Karmic. Insa in Dao este cuprins sensul spatiului, in Kaballah sensul timpului iar in Vede sensul omului ca proiectie divina. Ca mentiune, zeitatile grecesti si romane nu constituie o experienta religioasa ci doar una ezoterica.

Modelul este o reuninune sintetica a acestor trei dimensiuni ale sensului. Fiind sintetica, este nevoie interpretare si luciditate pentru a dezvolta intelegerea profunda.