Toata frumusetea lumii sta in diversitatea sa. Daca lumea era toata gri sau, nu!, cea mai frumoasa culoare la care va puteti gandi acum, dar doar aceasta culoare, ce mai filmau cameramanii fascinati in mjlocul padurilor tropicale sau sub presiunea oceanului alaturi de coloniile de corali? O mare pata de culoare, superba dar uniforma!
Omul, si el, sau mai bine spus o parte din el, este un produs aflat in concordanta cu lumea care il sustine. Astfel, diversiteatea acestei lumi se gaseste si in oameni si se manifesta in moduri pe care inca nici nu le-am identificat in totalitate. Exista o diversitate uimitoare de preferinte personale, o diversitate uimitoare de trasaturi fizice, un abis al erotismului uman in care pare ca nu exista sfarsit al variatiei pe aceeasi tema, un careu infinit de cuvinte incrucisate care ar putea descrie daca ar fi rezolvat relatiile interumane si pot continua asa pagini intregi pline de metafore.
Totusi, in ciuda acestei binecuvantari nu intelegem, deocamdata, sa apreciem aceasta diversitate. Pe masura ce ne civilizam ne restrangem, uneori cu forta, alteori voluntar, capacitatea de a intelege si de a accepta diversitatea umana. O facem prin marketing si democratie, dictatura majoritatii, o facem prin moda si stiinta, dictatura minoritatii cunoscatoare si prin cate si cate alte metode care mai de care mai creative in incercarea de a uniformiza specia homo sapiens pana obtinem homo idem.
Un mod bine intentionat de a uniformiza specia umana este exemplul personal. Acesta consta in a afirma ca daca eu pot atunci si tu poti pentru ca in final amandoi suntem oameni. Nu?
Nu.
De mult, de cand m-am nascut cred, am gasit in drumul meu o sumedenie de oameni extraordinari: oameni nascuti cu handicap care ajung mari oratori, oameni cu handicap dobandit care ajung sportivi de performanda, oameni bolnavi dar geniali, in fine oameni care sunt faultati de viata, si cu toate astea reusesc sa raspunda cu o eleganta uimitoare, daruindu-i vietii in schimb o adevarata salba de succese personale. O parte din acesti oameni propovaduiesc aceasta poveste de succes personala, a lor, ca un fel de inspiratie, de care si altii sa se bucure si care sa ii salveze cand ajung la ananghie. Problema este insa ca oamenii sunt diferiti.
Ceea ce este normal si aproape subinteles pentru un om este de neatins pentru altul. Daca un om care a patit o nenorocire o depaseste eroic aceasta se datoreaza lui si modului in care el este construit. Desigur, o sa imi spuneti, probabil, ca oamenii invata si de aceea astfel de povesti ii ajuta sa vada perspective noi. Din pacate, asa cum si unii psihologi va vor confirma, succesul uimitor ai unor neprivilegiati functioneaza mai degraba ca anti-motivator pe principiul “daca asta care are X sau nu are Y a ajuns tocmai acolo si eu care am si X si Y sunt doar aici atunci eu nu mai am nici o speranta”.
Sunt desigur si oameni care se simt insufletiti de astfel de relatari. Sunt sigur ca sunt oameni care efectiv au fost ajutati in viata de povesti de succes obtinut in situatii aparent fara sclipire sau speranta. Dar este important de constientizat ca sunt si oameni care nu vor putea in veci sa urmeze aceste exemple de succes pentru ca au in ei o alta conformatie emotionala, alt talent, o alta putere spirituala, dau un alt sens lumii si asa mai departe, decat cel cu povestea de succes. Un campion sportiv care reuseste dupa un accident sa devina tot campion al vietii are in primul rand psihologia unui campion care de departe nu este comuna tuturor oamenilor, ci doar o intamplare a diversitatii care i s-a intamplat lui.
Asadar, cred ca decat povesti inspirationale ce muncesc subtil din rasputeri sa motiveze, mai utile sunt relatarile comune ale oamenilor care trec prin diverse situatii. Este mai important, cred eu, sa se ofere siguranta ca trairile aduse de o karma proasta de exemplu sunt traite si de altii, si mai ales ca e normal sa simti ceea ce simti.
In fond, reusita personala tine mai putin de ce ti se intampla si mai mult de a intelege ce se intampla.
PS: Pe aceeasi tema de Adina Amironesei – Ajutorul si nuantele acestuia
Leave a Reply