Ce-am învățat de la recorder? Cum să faci din rahat bici sau din țânțar armăsar.

Recorder a făcut un nou “material” inflamator despre BOR. Materialul a facut rating mare pe net, și ce să vezi, Biserica e nașpa. Wow. Nu mă așteptam. Mint, ba mă așteptam. Iată cu ce am rămas eu dupa “material”:

1) BOR are nevoie de un PR mai bun. Mă ofer. Aștept licitația din ziarul Lumina.

2) Când ești prins cu mâța-n sac cea mai proastă strategie este să o dai la-ntors, că mâța nu e mâță, că sacul e o pungă sau că mâța era liberă sa plece oricând dar așa vrea ea să stea în sac.

3) Dacă o investigație jurnalistică se axează pe termeni repetitivi cum ar fi “marele alb” – pute a comandă politică de asasinare a unui personaj. Total coincidență “marele alb” vânat, acum recomandă vaccinarea “din tot sufletul”.

4) Nu se numește jurnalism investigativ dacă se bazează ca DNA-ul pe spusele unora sau altora.

5) Trebuie să îți vezi lungul nasului de jurnalist, de la demascarea unor trepăduși mărunți, veriga slabă a mafiei din BOR, la concluzia ca Daniel e dracu’ în persoană, este un salt pe care recorder nu l-a făcut, dar îl cere de la audiență să îl facă.

6) Există o audiență anti-X care urmărește sa audă constant ca X e rău si că, normal, au dreptate să fie anti-X. Tactic vorbind, între expunerile aparent nesfârșite ale mafiei din BOR și expunerile aparent nesfârșite ale “cabalei mondiale” diferența este doar de conținut, dar contextul si finalitatea sunt identice: anume, mărirea coeziunii unui grup pe bază de manifestări permanente a credințelor comune. Cam cum face și biserica.

7) Corupția este la vedere în România. De ce tot insistăm să o “expunem”? Ce vrem? Să ne salveze americanii? Nu suntem oare în pericol de a amorți la prezența corupției? Eu cred că da. Oamenii nu vor face altceva decât să se desensibilizeze la mesaj. Apogeul expunerii corupței a fost atins la “Colectiv” si rezultatele sunt mediocre, în cel mai bun caz.

Să luăm frumos, copăcel, ce construiește recorder de fapt:

( x ) religia țării este o glumă proastă,
( x ) suntem praf,
( x ) mafia e peste tot,
( x ) totul trebuie privatizat.

Pe scurt, un lung, calculat și nefast proces de desțelenire a unei națiuni care n-a avut niciodată ocazia să se înrădăcineze prea bine. Și totul trebuie privatizat, să nu uităm.

Toți cei care vă lamentați ca BOR “e stat în stat”, “că nu platește taxe”, știți ca toate cultele sunt “stat în stat” și nu plătesc taxe, nu? Știți că toate cultele primesc bani de la stat, de exemplu de la Ministerul Culturii Și Cultelor?

Ce bine ne-ar fi ca recorder să facă jurnalism investigativ, nu reportaje la comandă cu Mixici amărâtul care a plecat “într-un orășel din Germania”, Petre Roman erou sau toți analfabeții cu care și-au facut popii pomană prezentați drept operativii unei mafii atotputernice bazate pe moaște. Până atunci recorder pare un instrument moale de lovit tare, aflat la mâna celor care au nevoie de așa instrument.

Sper că cei care se dau cu câștigătorii să beneficieze de câștigul câștigătorilor. Improbabil, dar speranța e cunoscută ca sursa deziluziei.