Viața la țară

Primarul e supărat pe noi și nu ne asfaltează strada. Așa a zis viceprimarul, ca e supărat pe noi ca nu l-am votat și că am făcut “gură” când era el în campanie. Așa am auzit că a zis viceprimarul. Adică așa mi-a zis cel care a vorbit cu cel care era în hol și i-a auzit vorbind pe doi care așteptau să intre la șeful de la sistematizare care le spusese lor mai demult ca a auzit de la finul primarului ca a zis vicele. Stiu, daca stați in oraș genul asta de fraza nu e comuna, dar la comuna e foarte comuna.

Prin sat trece un drum județean. La intrarea in sat e drumul național, care merge pe langa câmpuri aurii si pădurici mici. Acolo poliția stă cu radarul să vadă daca mergi cu cincizeci la oră pe tărâmul nimănui, unde nici vântul nu stă pe loc. În sat, în zona rezidențială, de treizeci la oră, între case, n-am văzut, n-a existat, nu s-a inventat, radar, și evident se circulă cu optzeci. Când s-a terminat zona rezidențială, cu o sută douăzeci, că e drumul bun.Anul ăsta ne-a adus sens giratoriu. Eu îl aștept de opt ani. Oamenii din sat, de o viață. Ca să îți iei ceva de la magazinul cu lucruri care trebuie la curte era o acrobație. Traversarea drumului național pe trecerea de pietoni e o treabă pentru oameni în putere. În plus, și pentru oameni religioși, care beau aghiazmă dimineața ca să se apere de înjurăturile și blestemele șoferilor în drum spre Bulgari, care ajungeau puțin mai tarziu pentru că “n-avem autostrăzi”.

Cu fonduri europene primăria a asfaltat noua stradă a Viitorului. Este într-adevăr a viitorului pentru că în viitor va fi ceva acolo. Gen, țipenie de om. Acum e: câmpul, o plantație de varză, multă pârloagă, asfalt pe strada Viitorului, asfalt pe străzile adiacente, care se termină într-un neant impresionant și iluminat public. Iluminatul iluminează interesul imobiliar, și câmpurile deja parcelate în locuri de casă. Viitorul vuiește a vânt de câmp.

“Mergeți până o sa vedeți un post de santinelă dezafectat”, este indicația pe care o dau curierilor care nu cunosc zona. Am spus-o de atâtea ori încat nu am cum să nu ma gândesc la santinela dezafectată din postul dezafectat. Băsescu a dezafectat-o, cu tăierile lui de buget. Mă întreb dacă cei care trec pe la santinela dezafectată în drum spre a polua râul cu deșeuri de toate felurile, menajere, efemere, vidanjate, demolate, dezmembrate, primesc aceeași indicație de la patronii lor “Mergeți până o sa vedeți un post de santinelă dezafectat și îi dați înainte că nu vă vede nimeni”.