Asta e alternativa mea de om simplu la Intelectualul Idiot al lui Nassim Taleb.
Există o diferență pe care puțini o percep între profesionism și competență. Deși competența și profesionismul nu au aproape nimic în comun în definițiile lor, cumva am observat că oamenii le folosesc interschimbabil.
Lumea e plină de profesioniști. Astăzi profesioniști sunt toți, și fostele bresle și noile bresle sunt pline ochi de profesioniști. De când învățământul a dat cu firma de pământ și a lăsat standardele la piciorul ratei, slava Domnului ca altfel faceam armata, de atunci și însemnătatea cuvântului profesionist s-a îmbuibat cu tot felul de sensuri adiacente.
Ca paranteză, cuvintele, să știți, au viața lor și sunt la fel de nesătule și obeze ca și oamenii expuși la abundență. De asemenea, cuvintele se invidiază unele pe altele și încearcă în permanență să sape groapa altuia.
Astfel profesionistul a încercuit aproape toate aspectele unei vieți în societate în ziua de azi. Dar, toate astea s-au petrecut în detrimentul competentului. Competentul este acela care oricum nici înainte nu beneficia de producția de hârtie din sistemul de învățământ, cel puțin nu în prim-plan.
Odată ce competentul a început să piardă și bruma de teren pe care o mai avea, profesionistul a inceput să faca agricultură pe acel teren. Și din rezultate a crescut mai multi profesioniști. Câți profesioniști? Evident, cat încape, pentru că in societatea viitorului totul este gestionat de roboți și toată lumea, cel puțin toată lumea liberală și progresistă, are senzația greșită ca “toată lumea” are o aspirație să devină un mic profesionist undeva în colțul sufletului.
Însă și această specie, ca și toate celelalte lucruri din univers, are permanent o activitate gaunoasa de analiza si stratificare din care rezulta o piramidă. Iar în această piramidă competența ar trebui să se afle la bază. Ce se află acum la bază? Diplome.
Diplomele, în special soiul acela de diplome fără carne pe ele, au creat profesionistul incompetent. Spre deosebire de intelectualul idiot profesionistul incompetent nu se găsește în mediul academic. Profesionistul incompetent se găsește la locul de muncă, atât în mediul privat cat și în cel de stat.
Profesionistul incompetent este plaga economiilor moderne care nu au înțeles că nu pot să pună furtunul cu bani în învățământ și să obțină rezultate, la fel cum ar funcționa într-un business promițător.
Profesionistul incompetent este plaga bugetarilor acelora dintre ei care chiar știu ce fac dar nu au loc să respire sau să acționeze în niciun fel.
Profesionistul incompetent este plaga corporațiilor dar și a firmelor de apartament care angajează după un screening metodic al catastiful lui de așteptări pe care firma îl are de la angajat.
Competența din fericire, dar și din păcate, nu funcționează după principiul așteptări recompensă. Competența funcționează aproape exclusiv după principiul satisfacției personale.
Îți trebuie puțin timp de analizat angajați pentru a afla în final că cel mai important atribut pe care cineva îl poate detine ca forță de muncă este setea de satisfacție personală. Dorința interioară de a face bine, numai “ca sa fie bine”. Aceasta este baza, terenul fertil pentru competență. De aici putem face orice profesionist, dintr-un om competent vom face un profesionist competent. Dintr-un incompetent vom face un profesionist, evident, incompetent.
Competența începe întotdeauna ca o atitudine și abia apoi se transformă intr-o unealtă. Profesionalismul începe întotdeauna ca unealtă și abia apoi se transformă într-o atitudine.
Și, dacă incercati, veți vedea, in jocul de cuvinte anterior, că cele două atribute se leagă foarte bine dacă sunt puse în ordinea corectă și se leagă foarte prost invers.
Când treci de la competența la profesionalism o vei face construind o unealtă cu ajutorul altei unelte. Vei avea doua unelte. Când treci de la profesionalism la competență construiești o atitudine folosindu-te de o altă atitudine. Vei avea o mare atidudine.
Atitudinea nu a inlocuit niciodată sudoarea din păcate.
Munca este nouășnouă la sută transpirație și unu la sută inspirație pentru ca execuția este cheia.